Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2009 08:51 - България Юнаци!
Автор: grah Категория: Хоби   
Прочетен: 3692 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
България остана единствената страна в Европейския съюз, в която мъченията на животни не се считат за престъпление.

На свое заседание днес Народното събрание първоначално прие, а веднага след това отхвърли промените в Наказателния кодекс, които инкриминират умишленото осакатяване и убийството на гръбначни животни.

„Мнозинството от народните ни представители не осъзнават, че инкриминирането на умишленото насилие над животни би имало превантивна функция при по-тежки престъпления”, коментира Явор Гечев от фондация „Четири лапи”.

„Макар в България да не са правени сериозни проучвания, по света отдавна е известно, че има пряка връзка между насилието над животни и тежките криминални престъпления.

Оставяйки издевателствата над животни безнаказани, нашите народни представители всъщност толерират проявите на различни форми на насилие”, каза още той.

В началото на март организацията стартира кампания за промени в Наказателния кодекс, които да предвиждат по-високи глоби и затвор за насилие над животни.

От фондацията са категорични, че ще продължат да се борят за инкриминиране на жестокото отношение към животните, и обещават да използват контактите си в западноевропейските страни, както и тези в институциите на ЕС, за оказване на натиск върху българския парламент да приеме нужните промени в Наказателния кодекс.

Преди две седмици представители на организацията и ветеринарни специалисти обявиха, че всеки ден получават сигнали за случаи на грубо нарушаване на Закона за защита на животните в цялата страна и все по-често сигнали за използване на огнестрелно оръжие срещу животните.

В европейски страни като Великобритания закони за инкриминиране на насилието срещу животни са приети и действат още от 19 век, припомниха те.

"Отдавна е доказана връзката между малтретирането на животни и насилието над хора", каза д-р Бобадова, като цитира световни проучвания, сочещи именно това.

Тя сподели, че в клиниката, в която работи, постоянно водят наранени по особено жесток начин животни.

“И когато става въпрос за престъпления срещу животни, институциите за защитата им – Националната ветеринарномедицинска служба и органите на МВР – остават безучастни“, заявяват от „Четири лапи“.


dnes.bg



Гласувай:
0



1. djuliasno - :(
06.04.2009 11:02
Ако се приеме поправка на този закон, кое ни гарантира, че той ще се спазва и че ще бъдат наказвани тази, които не се съобразяват с него. Това е абсурдът - в България няма служба, която да следи тези неща.
цитирай
2. dorichela - В нашата държава за убийство не н...
06.04.2009 11:30
В нашата държава за убийство не наказват с ефективна присъда,а какво остава за горките животни ......
цитирай
3. sparhawk - ужасно
06.04.2009 13:09
нямам думи. Управляват ни диваци и примитиви.
цитирай
4. wayv - Два въпроса:
06.04.2009 21:16

Категорията "гръбначни" не е ли твърде широка? Всмисъл не, че съм против малките животинки, но не мисля, че някой някъде е лежал в затвора защото е сгазил костенурка или претрепал гълъб. Ако няма реални измерения това рискува да се превърне в поредния "крив" закон, с който никой няма да се съобразява.

И второ: Това предполагам се отнася за животни без собственици, понеже знам, че ако ти застрелят булдога, за който си платил примерно 300 лева ще има санкции... С безстопанствените животни обаче наистина би било безкрайно по-трудно.

В крайна сметка може би не сме дорасли за такъв закон, а може би не е бил написан както на всеки му се струва практично и приложимо.
цитирай
5. grah - мисля, че в случая стана въпрос и...
07.04.2009 13:38
мисля, че в случая стана въпрос изключително за УМИШЛЕНО осакатяване т.е. ако си сгазил гълъб това не се брои, ако обаче си му откъснал крилата и след това главата то ..?
мен ми се струва, че нашите управници са се сетили как като малки са душили котетата и целили гълъбите с камъни /което често влиза в детските игри/ та подобен закон просто не е бил лъжица за тяхната уста.
За това, че не сме дораснали - напълно съгласна. Много, много недорастнали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grah
Категория: Хоби
Прочетен: 252122
Постинги: 72
Коментари: 122
Гласове: 263
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930