Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2006 14:35 - Monsters of Rock
Автор: grah Категория: Забавление   
Прочетен: 5026 Коментари: 2 Гласове:
0



Rock is Dead?!

Бе казал Мерлин Менсън и наистина през изминалото десетилетие на мрачно чалга иго рокът сякаш бе умрял. Случваха се редки въстания, а Академик и Зимният дворец в столицата като последни крепости оtказваха да паднат без бой и здраво пого. На фона на общото музикално оскотяване в царството на Азис редките проблясъци само очертаваха трагикомичното състояние на родната тежка музика.

Но блажени са вярващите в преждевременната смърт на рока, защото митичното чудовище бе само задрямало в тежък летаргичен сън. Хората, разпознаващи ясния глас на Рони Джеймс Дио, мощните рифове на Metallica и вулканичния тътен на Sepultura, не забравиха, не наведоха глави и в редиците им се вляха нови попълнения от енергични и още по-надъхани млади фенове - рокът се разрасна и на мястото на всяка отсечена глава пораснаха две и то с много по-остри зъби. Рокът се събуди.

И ето малкото бунтовно морско градче Каварна обърна представите на българите за концерт. За един сезон от там се изреди енциклопедична извадка от разнообразни величия от света на рока и нека някой казва, че били архиви - хайде сега, тия ги приказват хора, в чието сърце няма истинска любов към рок музиката. Защото за истинския рокаджия нито Пърпъл, нито Дио, нито Скорпионс имат срок на годност – те са вечни. Точка по въпроса! Надигна се юнашка Берковица с нейния „Берксток”, Бели Искър с „Рок в Рила” и други български градове подхванаха почина – рокът, мили съотечественици /и ти любими Слави Трифонов/ се завърна. Welcome fu*ken back!

И ето тази година добрата традиция продължи и дори, о чудо! тръгнаха едни приказки за издание на световноизвестния фестивал Mosters of Rock тук, но вместо да отнесе тиквите на феновете, той се спаружи, спаружи и накрая издъхна като един същи балон. Лошо, но не тъжете толкоз уважаеми фенове, знаем, че не е равностойна замяна, но ето че имаме повод на статия посветена на рока и неговите разнопосочни производни. Затова запретвам ръкавите, слягам кожените гривни с пирамидките в знак на най-сериозното ми отношение по въпроса, пускам си нещо за душата и се впускам в българското Интернет рок пространство. Беееегай ч"иде!

Locked and Loaded

Нека започнем с простата истина, че рок музиката е нещо много специфично и далеч не допада на всеки, но ако се замислите ще се сетите бързо за десетина познати, които харесват рок. За тези, на които допадне, той е не просто музика, а по-скоро стил на живот, определено мислене и отношение към света, което обединява почитателите му. От друга страна, рокът е много разнолико явление и от единият му край, където сигурно се намират шеметните прически стил „копанка” на Биитълс, до другият му край, където виси портрета на вече покойния феномен Чък Шулдинър има бекрайно дори в космически измерения пространство, населено от всякакви видове и под-видове рок. Варвам, че ще приемете за естествен и фактът, че Металът ще натежи значително в нашата статия, все пак той се оказа най-устойчивото и най-прогресиращото от всички деца на рока.

Като стил рокът намира корените си в негърските госпъли, ритъм’енд’блуза и американското кънтри. За първият рок изпълнител се счита Бил Хали с неговото вечнозелено парче Rock around the Clock от 1954 г. Блудният „метален” син показва рогата си на белия свят скоро след това – още в първите албуми на The Who то 60-те и музикалните експерименти на младия /тогава/ Алис Купър вече прозира надвисналата над света музикална опасност, излязла на наяве по-късно чрез китарата на Джими Хендрикс и първите албуми на Блек Сабат. За по-любопитните от вас интересна статия по този въпрос се намира в българското издание на Уикипедията тук http://bg.wikipedia.org/. А особенно ценни за всички, които се интересуват сериозно от историята на тази музика като цяло представлява поредицата „История на рок’енд’рола”, която можете да поръчате на сайта www.books.bg . Тя проследява в отделни томове „илюстрирани” с музикално CD периодите от развитието на рока от самото начало да наши дни.

И след като сме наясно с какво се захващаме е редно да се огледаме за правилната посока.

The Keeper of the Seven Gates

„Всеки, който “избира музиката”, надали би й се радвал за дълго. Ако музиката те е открила, то тя е в теб завинаги… това е призвание. Това са моите размишления, разбира се” – казва, подрънквайки с дебелата връзка ключове нашия гид- пазителят на портата на Garo’s metal Newsletter Гаро Пилибосян, преди да отвори тежката врата- вход към големите Рок портали.

Страницата на самия Гаро http://www.gmn-bg.com/ се занимава изключително с българската рок/метал сцена като има постоянен, почти ежедневен up-date. Достоверна програмата на предстоящите концерти, репортажи от изминалите, интервюта, статии са част от материалите тук. Особено интересна е секцията БГ Банди, където по азбучен ред могат да се намерят отделни материали с биография, дискография и концерти на над 100 български групи и изпълнителни. Отделно сайтът предлага богата колекция от ауио и видео материали за безплатно сваляне, където можете да се чуете и видите най-доброто от българската тежка музика.

Страницата Rawk"n"Roll на http://www.rawknroll.net/ е също много оригинален проект на група ентусиазирано влюбени в рока младежи. Тя има характера по-скоро на нещо като фензин, където всеки може да пише и коментира за групите и албумите, които харесва. Сайтът е определено и неподправено свежарски, и ако харесвате пънкарски словоред с трашарска упоритост – тук ще бъдете у дома си.

Вече три години в работи първият по рода си български портал, посветен на метал музиката Metal World намиращ се на http://metal-world.kafence.com/. Сайтът залага на обичайния, за този тип страници, набор атрибути – биографии, таблатури, интервюта и ревюта, песни за сваляне, като тук ги има в изобилие. Друг сайт с подобна цел и съдържание можете да видите тук http://metal.best.bg/ където ви очаква чуден подарък - рок карта на България: Rock and Metal Map, показваща най-забележителните питейни заведения, магазини и тату-студия, посещавани от рок фенове из нашата родина.

Много сериозно отношение по въпроса за музиката имат и момчетата/момичетата от http://www.metalfist.com/. Сайтът е приятен за окото, добре подреден и изчистен, съдържа всякаква полезна или просто занимателна информация, като особено интересна и професионално направена е секцията с Интервютата. Там се намират умотворенията на наши и чужди изпълнители, разсъждения, намерения, философски размисли за живота, вселената и всичко останало. От друга страна не можем да пропуснем и он-лайн изданието на The other side magazine на http://www.theotherside.dir.bg/. Тук освен всички възможни рок-блага можете да си спестите набирането, като си поръчате он-лайн билетчета за концерт или да прослушате и евентуално закупите някой нов албум.

The Temple of Love

Разбира се, че е невъзможно да има статия за рок сайтове без да стане дума за страниците на самите групи. И няма да говорим за официалните страници, а за българските „фенски” местенца, където някой истински почитател е вложил усилия, любов и много мерак, за да позволи на нашенската публика да получи добра информация за любимата му група.

Страхотен сайт на рок ветераните Pink Floyd се намира на http://floydian.info/ - много информация, отличен илюстративен материал, статии и отлични преводи са на разположение на посетителя тук. На Негово височество Принца на мрака Ози Озбърн е посветен сайтът http://ozzy-osbourne.hit.bg/ , където има новини, журналистически материали по темата, снимки и текстове. Сайтът е скромен по обем, но елегантен и приятен за окото. http://gnr.hit.bg/ е вярната врата за почукване ако сте фен на Guns n’Roses, макар светлините му да са изгаснали през 2002г. заедно с окончателното им разпадане. Все пак тук има ценни таблатури, снимки от големите им години и подробна дискография на кратката им, но буреносна кариера. Верни другари, вран кон и два метра меч ви очакват на www.metalkings.org без да броим бирата. Това както се досещате е сайтът на Manowar. Страницата е повече от подробна, съдържа не само текстовете на групата, но и доста преводи /въпреки приза „Голямата тояга” за най-интелектуална лирика/. Хубав сайт, посветен на Прогресив рока като цяло ще намерите на http://progressive.hit.bg/PROGRESSIVE.htm Dream Theater, Savatage, Symphonix и Royal Hunt са групите, за които е изложена биография, описание на наличния състав, дискография и полезни връзки. На сравнително младата, но много интересна като звучене италианска група Lacuna Coil е посветен сайта http://lacunacoil.manky.org/

Странно явление се получава в българската страница на Nirvana на http://www.nirvana.hit.bg/ - цялата страница е на ... английски. Подобен подход се наблюдава и в редица други сайтове и е някак абсурдно да се прави българска страница, на която няма кьорава дума на този език. Не ми е работа да поучавам, но преценете сами ...

Пой ластачка, пой!

За хората израстли в бурното време на голямата Перестройка името Контрол означаваше много. Предполагам, че и за тези, които дойдоха след това тяхните песни са все още разбираеми или поне достатъчно ритмични да се потропват упорито с краче под масата или защо не – да спретнат един идиански танц с хайдушко подвикване. На твърде скромния, спрямо годините и историята на групата, официален сайт на Конторол http://kontrol.hit.bg/ все пак има текстове, няколко песни за сваляне и снимки от последните години. Изобщо майка плаче ...

По друг начин стоят нещата на страницата на група Хиподил http://www.hypodil.com/. Бригадата зидаро-мазачи е поработила добре за да направи един простичък, но колоритно-изчерпателен източник по историята и делата на таз фундаментална българска група.

Следвайки априлската линия не можем да не стигнем и до първата любов на консомолеца –Милена Славова на http://milena.hit.bg. Сайтът и е по пънкарски весел, непретенциозен, но достатъчно пълен с хубавини, музики и текстове за да те накарат отново да искаш да бъдеш директор на водопад!

Пак по тънката пънкарска линия, но от друго тесто са момчетата от Кокоша глава. Сайтът им на http://kokoshaglava.cjb.net/, въпреки заявленията на групата, че каквото вижда – го ненавижда, едва ли имат оплаквания от отлично направената страничка. Затова дори да не си падате по пънка разгледайте колоритните снимки, разтъпчете се из видеото и аудиото и се позабавлявайте.

За да не ме обвините в едностранчивост, сменяме генерално стиловата ориентация и отиваме на гости на мелодичната блек метал група Frozen tears на http://welcome.to/frozentears. Страничка в стил „направи си сам” и не предлага нищо повече от най-важното – био, снимки, mp3-ки. На другата крайност е сайтът на хитовите дет/грайндкор Past Redemption http://www.pastredemption.com/ - много лъскав и съвсем подобаващо мрачен.

Ако сте решили да не спирате до тук в изследването на сайтовете на българските рок групи – най-добрия списък с връзки ще намерите тук http://www.gmn-bg.com/?do=links&bgalb=notview, отново в сайта на Гаро Пилибосян.


Радио ГА ГА

Минаха доста години от трагичната гибел на първото /и единствено засега/ ефирно Рок радио в България – Радио Тангра. Може би се спомняте протестите в градинката на Кристал, псувните и сополите по случая, доказващ, че когато money talks – всичко мълчи. Важното е, че Рок радиото се оказа наистина нужно на народа и не мина много време след като dial-up –a залезе за сметка на добрия кабелен Интернет, се пръкнаха не една а ТРИ нашенски станции, макар и не в ефира, а по жицата.

Удобна страница да започнете запознанството с Web радиото като цяло е http://predavatel.com/, от където можете да избирате не само станция, но и програмата, на която искате да ви свири. Следвайки хронологията на събитията, първото от трите радия, което направо разпръсна надвисналата тишина като парен чук – йенаглас беше Zull на www.zull.org . Радиото няма такива екстри като програма и водещи и залага на много и разнообразна музика, с чувствително предпочитание съм по-сериозната жица и високия волтаж на изпълнението. Ако ви се слуша нещо по-тежичко, най-вероятното място да го чуете е тук.

Завръщането на звяра, в главната голя - Радио Тангра отпразнувахме преди няколко месеца. Вече он-лайн медията ръководена от Васко Върбанов, навири рога, показвайки как стават тия работи. Радиото е насочено към по-широка аудитория и се опитва да обхване чрез различни предавания огромното разнообразие от предпочитания, които феновете на рока имат. Комерсът си е комерс, но радиото е добро - черпи от дълбините на рок културата, предлага странни птици, високи гости, стари и нови хитове, ектремни зони – четете повече за това и слушайте рок на http://www.radiotangra.com/ .

Третата от станциите е веселото Fans Rock Radio http://www.fanrockradio.com, което се ориентира към по-мелодичния рок. Отделно тук се излъчва „на живо” в сряда и събота шоуто на Hairball John – Past is Back, посветено на рока от 80-те и началото на 90-те години.

И последно, все още дори в процес на разработка, е най-новото рок радио MOD /metal on demand/, намиращо се на http://mod.zurla.net. Там можете да настоятелно да избирате какво, как и кога да слушате съобразявайки се единствено настроението и естетическите си търсения.

И тия три неща

Sex, beer and rock’n’roll – това е истината. И никакви наркотици. Време е връзката рок и наркотици да бъде зачеркната завинаги, защото истината е, че това уравнение от поколението на „големите бунтари” остана там където остана и тяхната нежна революция – в миналото. Сега на ред са други генерации от фенове, може би много по-скучни, но значително по в час с нещата от реалността.

Затова съвременният рокаджия можете да откриете най-вече с бира в ръка в някой уютен клуб, да слуша хубава музика с хубаво гадже и отлично настроение. Ако не вярвате отбийте се на сайта на О’Шипка – столичният клуб за Авторска музика, където свирят най-добрите български рок групи, а често гостуват и приятели от чужбина - http://www.club-oshipka.com/. Освен да поровите в програмата тук можете да разгледате галериите, „изложили” бая народ по различни концерти и партита. Разбира се има местенце за анотация на всяка от групите, които забиват на тази сцена и дори малко клубно форумче.

Подобна подривна дейност in the name of Rock’n’roll развиват и в Рок Бар Fans, чиято страница се намира на http://www.rockbarfans.com/. Тук можете да усетите част от атмосферата на бара, да проследите кой ще свири, да намерите галерия и най-важното - адреса на заведението с цел превръщане на намеренията за по биричка в дела.

И в този ред на мисли, макар, че осъзнавам, че далеч не съм изчерпала темата, ще тургам точката на статията и ще дойда да ви правя компания.


Визитка:

Име и фамилия: Гаро Пилибосян
Възраст: 18
Семейно положение: неОженен
Професия: студент
Сайт: Garo’s Metal Newsletter www.gmn-bg.com
Мечтан концерт: Krisiun, Hypocrisy, Bloodbath...
Други хобита: компютри, спорт
Аз съм: ценител, умеещ, ентусиаст


“Garo’s Metal Newsletter” бе причината да за почна да се занимавам с изграждането на уеб-страници. Това се случи края на лятото, началото на есента на 2004 г., като допреди това съществуваше под съвсем друга форма. От създаването си до сега сайтът се разви главоломно от гледна точка на съдържанието и структурата и мога дакажа, че дава достоверна и ясна информация около българската метъл сцена. Сайтът е единствен по рода си за България, с което се гордея и е предназначен е за всеки, който проявява малък или по-голям интерес от случващото се на музикалната сцена. Тъй като е доста специализиран и съдържанието му е почти изцяло на български език е предназначен за хора, които имат сериозен интерес към музиката. Най-много се посещава от България, разбира се, но статистиките отчитат впечатляващ брой посещения от САЩ, Германия, Франция.

Работя по него сам. Качвам информация - всъщност това е най-трудоемкото перо на цялото занимание. Редовната актуализация изисква време, а както знаем (колкото и клиширано да звучи) времето е пари. Основната му секция е свързана с новините от бългаската сцена - бих я актуализирал и по-често, ако бандите ни бяха по-дейни и контактни.

Как ще се развие за в бъдеще не знам точно – вярвам, че времето ще покаже. Нямам някакви изначално заложени планове, но съм убеден, че колкото повече и по-разнообразна информация съдържа, толкова повече посетители ще намерият нещо за себе си – един новини, друг музика, трети снимки… А това е смисълът.

Sepultura бе първата банда, която ме впечатли. За жалост или радост, според мен, отдавна вече не е това, каквото беше. Музикалният бизнес умело завърта нещата, пък и хората с течение на времето се променят. Иначе постоянно слушам музика и съм особен ценител на българската. Последната банда, която слушам напоследък доста е Krisiun. Музиката им ме надъхва яко, мда… Иначе всеки, прослушал рок музика, се запознава първо с големите имена. С времето някои фенове задълбават в търсенето и прослушването на банди. И така намират музиката, която е най-близо до сърцето им.

От рокаджия до рокаджия разликата е огромна. Не можем да поставим всички под един знаменател и все пак и в България, а и навсякъде по света, двата най-съществени обединителни и вдъхновяващи елемента са музиката и добрия купон, разбира се, хехе. Други характерни нам черти са свободомислие и склонност към екстремизъм – ние сме хора без ограничения.

А чалгата- няма база да се сравнява с рока - в момента е прибрала плаващата маса българи, която няма реални музикални предпочитания и е мощно управлявана от медиите.

Историята с Monsters of Rock изостри много отношения и отбеляза голяма черна точка, както за промоутърите, така и за България. На всеки разумен фен му е ясно, че и двете страни имат вина за случилото се. Не може да не се отбележи факта, че организаторският кръг на "Universum Entertainment" се показа в много непрофесионална светлина, а и стана ясно, че дори при желание и пари не всичко се постига. Темата е доста болезнена и сега може да се говори доста по въпроса, но всеки има възходи и падения. Важното е да се вземе съответната поука.

Вярвам, че някои неща в живота просто се случват, но като цяло съм реалист и винаги се боря за осъществяването на желанията си. Може би затова искам да призова хората да купуват по-често българска музика, както и да посещават концерти на български групи. Трябва да бъдем съпричастни с това, което се случва около нас. В противен случай и това което имаме ще замре. Нека бъдем истински фенове, защото от „наливни” инвестиции, се промянят само израженията на лицата ни. А мисля, че всички искаме нещо повече.


Тагове:   rock,   monsters,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - old navy coupons
28.07.2011 05:46
SwsArreareea <a href=http://www.blogtext.org/enyo992/article/669465.html?Old+Navy+Printable+Deals>old navy coupons in store</a> esqumqusryk
цитирай
2. анонимен - xanax
31.08.2011 12:54
A couple of years back when reading through from your mobile phone is not possible, I barely continue reading on the go, but these days I came across my self coming back for more from your writings and postings, and thanks to development in technology I can do this everyday whilst I travel.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grah
Категория: Хоби
Прочетен: 251116
Постинги: 72
Коментари: 122
Гласове: 263
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031